Πληροφορίες

Από τα μεγαλύτερα νησιά των Κυκλάδων, στο κέντρο των θαλάσσιων δρόμων του Αιγαίου, η Νάξος είναι ένας τόπος ευλογημένος. Επιβλητικά βουνά, εύφορες κοιλάδες, φαράγγια, σπηλιές και αμμουδερές παραλίες συνθέτουν ένα υπέροχο τοπίο, πλούσιο σε εναλλαγές. Στο νησί υπάρχουν επίσης προστατευμένοι βιότοποι με σπάνια χλωρίδα και πανίδα, αλλά και μοναδικής ομορφιάς υποβρύχια οικοσυστήματα. Κάμποι με εκτεταμένους αμπελώνες παράγουν εξαιρετικής ποιότητας κρασιά, καθώς και αρκετά προϊόντα ώστε το νησί να είναι αυτάρκες. Το αρωματικό μέλι που παράγεται στο νησί και τα τοπικά τυριά έχουν φήμη που ξεπερνούν τα όρια του νησιού. 

Η Νάξος κατοικείται αδιάκοπα από την 4η χιλιετία π.Χ., έχοντας διασχίσει μια ενδιαφέρουσα ιστορική διαδρομή, ίχνη της οποίας ανακαλύπτουμε σε όλη την έκταση του νησιού. Σημαντικό καλλιτεχνικό κέντρο της αρχαιότητας, ήδη από την πρωτοκυκλαδική περίοδο, θεωρείται ο τόπος που "γέννησε την πλαστική", χάρις στην αφθονιά μαρμάρου και σμύριδας. Εκατοντάδες εκκλησίες και φρουριακού τύπου μονές διατηρούν ζωντανή τη βυζαντινή ιστορία του τόπου, ενώ πύργοι και κάστρα μας μεταφέρουν στην εποχή του Δούκα Μάρκου Σανούδου. Παραλιακοί οικισμοί με την αναγνωρίσιμη αρχιτεκτονική των Κυκλάδων, αλλά και ορεινά χωριά με πετρόκτιστα σπίτια, εντάσσονται στο τοπίο και γοητεύουν με τη συνειδητή απλότητα της λαϊκής αρχιτεκτονικής. 

Η Νάξος, άλλωστε, είναι τόπος με πλούσια παράδοση, που παραμένει άσβεστη εώς τις μέρες μας. Καλοί μουσικοί και επιδέξιοι χορευτές, οι Ναξιώτες φημίζονται για τις γιορτές και τα πανηγύρια του, έθιμα που οι ρίζες τους χάνονται στον χρόνο. Η πηγαία χαρά και ο ζωηρός χαρακτήρας των ανθρώπων αυτών και η ζεστή φιλοξενία που προσφέρουν αποτελούν αναμφίβολα μία από τις μεγαλύτερες ομορφιές του νησιού.

Πρόσβαση

  • Με αεροπλάνο: Από το αεροδρόμιο της Αθήνας Ελευθέριος Βενιζέλος  υπάρχει μια πτήση απευθείας την ημέρα. Κατά τις περιόδους αυξημένης κίνησης, προστίθεται και μια ακόμα πτήση. Ωστόσο, καλό είναι να κλείσετε εγκαίρως το εισιτήριό σας, καθώς οι θέσεις είναι λίγες και κλείνουν εύκολα.
  • Με πλοίο: Η πιο συνηθισμένη επιλογή είναι το ακτοπλοϊκό ταξίδι, καθώς τα δρομολόγια είναι συχνά και υπάρχουν περισσότερες θέσεις συγκριτικά με τα αεροπλάνα. Στη Νάξο θα πάτε με κανονικό πλοίο ή ταχύπλοο από το λιμάνι του Πειραιά καθ'όλη τη διάρκεια του χρόνου. Εναλλακτικά, την καλοκαιρινή περίοδο, μπορείτε να ξεκινήσετε το ταξίδι σας από το λιμάνι της Ραφήνας, απ΄όπου αναχωρούν πλοία για τη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες.